Bebek Bakımı

GAZ ÇIKARMA

Bebekler, meme veya biberonla süt emme esnasında hava yutarlar. Bu hava öğün tamamlandığında bebeklerde gaz oluşumuna sebep olur. Bu nedenle meme emilirken her beş dakikada bir veya biberonla beslenirken ara sıra bebeğin gazının çıkarılması gerekir. Bunu yapmak için bebeğinizi omzunuza dayamak, yüzü yana bakacak şekilde kucağınıza yatırmak ya da dik oturtmak gazı çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Bu üç yöntemden hangisinin en iyi olacağını da bebeğinizin rahatlamasından anlayıp, hafif vuruşlar veya sırtını ovalayarak gazın çıkmasını desteklemelisiniz.


Omzunuza dayama: Bebeği omzunuzda sıkıca tutun ve bir elinizle poposundan kavrayarak diğer elinizle sırtına hafifçe vurun. Bu yöntem birçok bebekte en iyi sonucu veren tutuş biçimidir. Ancak temiz bir havlu ile omzunuzu korumayı unutmayın.
Yüzü yana bakacak şekilde kucağa yatırma: Bebeğinizin yüzünü bir bacağınızın üstünde yana bakacak, midesi diğer bacağınızın üstünde olacak şekilde kucağınıza yatırın. Bir elinizle bebeği sıkıca kavrayın ve diğer eliniz ile de hafifçe sırtına vurun.
Dik oturtma: Bebeğinizi kafasını öne eğik olacak şekilde kucağınıza oturtun ve bebeği koltuk altından tutarken bir elinizle de göğüs bölgesine destek yapın. Bebeğin sırtını bu şekilde ovalayın.

Tırnak Kesme

Yeni doğanların tırnak kesimi anne ve babalar için endişe verici bir durum olabilir.  Bebeklerin kas kontrolü henüz gelişmediğinden dolayı tırnakları uzayan bir bebek yüzünü ve hatta retinasını çizerek kendisine zarar verebilmektedir. Bebeğinizin tırnaklarını kesmeniz zor gibi gözükse de en az kağıt kesmek kadar kolay bir işlem olduğunu unutmayın. Zor olan süreç, tırnak keserken bebeği sabit pozisyonda tutmaktır. Bebek derin uyuyorsa ve bebeği uyandırmaktan çekinmiyorsanız bebeğinizin tırnaklarını uyku sırasında kesmeye çalışın. Bebeğiniz eğer uyanıksa siz tırnaklarını keserken bebeği tutan birinin olmasını sağlayın. Her zaman yuvarlak uçlu ve bebeklere özel kesme aleti kullanmaya özen gösterin.


Göbek Bağı Bakımı

Doğumdan birkaç gün sonra kordon kalıntısı kararır ve 7-10 gün içerisinde düşer. Bölgenin hava almasını sağlayarak ve kuru olmasına dikkat ederek iyileşmeyi hızlandırın.

 Bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenler:
 • Bebeği bezlerken bezin ön tarafını aşağıya doğru kıvırıp bölgenin hava almasını sağlayın ve idrar ile teması önleyin.
 •  Küvette banyo yaptırmayın ve kordon düşene kadar göbeği ıslatmayın.
 •  Kordonu alkol ile silin. Bu yöntem kordonun temiz ve kuru kalmasını sağlar.
 •  Göbek etrafındaki bölge kızarır veya bir sızıntı olursa doktora danışın.
 •  İyod içeren antiseptikleri doktorunuza sorarak kullanın çünkü bu maddelerde bulunan iyod ciltten emilerek tiroid (guatr) hormonlarını baskılayabilir.